Farma Buk (Farma)

Na naší farmě naleznete 6 zeber Chapmanových, 2 zebry bezhřívé a 4 chovné páry a celkem 14 jedinců surikat.

  • Zebra Chapmanova (poddruh zebry stepní) obývá rozsáhlé savany Zimbabwe, Botswany a Mozambiku v jihovýchodní Africe. Pro své maso a kůži je vybíjena pytláky. Tato zebra má na světlé srsti široké černé pruhy s hnědými mezipásy. Charakteristické zbarvení slouží jako vynikající maskovací systém, z dálky nejsou zebry téměř vidět a zblízka se jeví mohutnější. Pruhy také usnadňují komunikaci uvnitř stáda, žádné dvě zebry nemají stejné pruhování. Zebra dorůstá v kohoutku výšky 125 cm, váží 275 kg.
  • Zebra bezhřívá, jak už název napovídá, se odlišuje od ostatních zeber tím, že nemá hřívu, která chybí zejména u samců. Hříva u samců je různě dlouhá a někdy chybí úplně. Samice a mláďata většinou hřívu mají. Zebra má široké černé pruhy na bílém podkladu, které končí až na břiše. Pruhování dosahuje až ke kopytům a je výrazné i nad kopyta. Je podobná zebře Böhmové a liší se zejména chybějící hřívou a také chybějícím pruhováním na uších, které jsou buď bílé nebo s jedním pruhem na horní části uší. Zebra je o něco větší než zebra Böhmova.
  • Surikata (také Hrabačka Surikata, Promyka Surikata, Suricata Suricatta) je denní pospolitě žijící promykovitá šelma. Na obličeji a na spodní části těla jsou surikaty hnědé, svrchu stříbrnohnědé, na hřbetě mají osm tmavších pruhů, tmavé kroužky kolem očí a tmavou špičku štíhlého ocasu.